Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Местността „Находище на тракийски клин” обявена за защитена

Местността „Находище на тракийски клин” в землището на село Воденци, Община Стамболово (Източните Родопи) предстои да бъде обявена за защитена с цел опазването на растителния вид Тракийски клин (Astracantha thracica L.) и неговото местообитание. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Находище на тракийски клин” е една от деветте нови защитени местности, за които предстои да бъдат публикувани в „Държавен вестник“ заповеди на новия министър на околната среда и водите за обявяване им. С публикацията заповедите ще влязат в сила. Общата площ на деветте нови защитени местности е 1380 дка. Териториите бяха предложени в рамките на проект „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България”, изпълняван от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН в сътрудничество с МОСВ.

Растението тракийски клин, преживяло последния ледников период, е от семейство бобови. То е едногодишно и според учените се е появило в епохата на терциера.

 

Виж тук още за тракийския клин, а тукза флората в Източните Родопи

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още