Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Средствата за биопроизводителите по Мярка 214 за агроекология са гарантирани

През последните две седмици Агроекологичната мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони предизвика поредица от размяна на декларации между биопроизводители и зърнопроизводители. За повече яснота по темата Фермер.БГ потърси Александър Атанасов, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в Земеделското министерство.

Наредба 11 гарантира предимдството на биопроизводителите!

Категорично средствата по мярка Агроекология за биологичните производители са гарантирани и няма никаква опасност да не стигнат до тях, посочи Атанасов. С оглед на предполагаемия голям интерес към мярка 214 и през тази година, МЗХ, съгласувано с Европейската комисия, взе решение за промени в Наредба 11. Така последното ѝ изменение гарантира, че заявленията на биопроизводителите, които са поели ангажименти през предишните години по мярката, както и биологичните производители, които ще кандидатстват през тази кампания, ще бъдат разглеждани и одобрявани приоритетно – преди всички останали кандидати. Парите за тях са гарантирани и те не влизат в състезание за време, категоричен бе пред Фермер.БГ г-н Атанасов.

Именно такъв е и справедливият вариант, с оглед на това, че тези хора изтърпяха на гърба си през всичките години експериментите, които се правиха с Агроекологията, посочи още експертът.

Не подценявайте 5-годишния ангажимент!

Агроекологията не е плащане, което се дава на единица площ, и всеки му се полага по малко и по равно, заяви Александър Атанасов. Това е компенсиращо плащане, което се дава за определени екологични дейности, при изпълнението на които се получават загуби. Ето защо смисълът на тази мярка изобщо не е да се дават по равно пари на всички. Мярката е с цел опазване на околната среда и развитие на биологични практики. Затова има и период от 5 години на прилагане на избраните дейности от страна на земеделските стопани. При неизпълнение на ангажиментите в този период, се връща цялата получена сума.

Виж тук цялата публикация

 

Средствата за биопроизводителите по Мярка 214 за агроекология са гарантирани

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още