Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Кукеровден в Ивайловград

Снегът не спря кукерите от ивайловградския квартал „Лъджа”, които и тази година прогониха злите духове със страшни маски и звън на чанове.

Кукеровден е един най-големите празници за жителите на кв. "Лъджа"-Ивайловград. Той се празнува всяка година в края на зимата и началото на пролетта, на християнския празник Сирни заговезни. На този ден мало и голямо се завръща в родния дом. Събират се много хора от града и съседните села.

С чудновати маски и с впечатляващата виталност на ритуалите си кукерите символизират желанието на хората да прогонят злите духове и болестите от къщите, оборите и кошарите, стремежа им за здраве, плодородие, щастие и умножаване на човешкия род, радостта от настъпващата пролет.

Ритуалът води традицията си от тракийско време.

Кукеровден се чества още от 1914 г., когато прадедите на лъджанци идват от българските села в Мала Азия Коджабунар и Мандър. Лъджанската кукерска група е единствената действаща група в Хасковска област.  През януари лъджанци спечелиха сребърен медал в категория „Атрактивност на група от Източна България” в ХХІI Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник 2013, където традиционно участват всяка година.

 

Виж тук снимки, а тук - публикация  в местнияНов живот

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още