Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Елени-лопатари в района с. Тинтява в Източните Родопи

Първите пет от общо тридесет елени-лопатари са от няколко седмици вече в района на с. Тинтява (Община Крумовград), Източните Родопи. Това е част от усилията на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) да възстанови елена-лопатар в целите Източни Родопи.

През първите няколко месеца елените ще останат във временно заграждение, което ще бъде демонтирано през пролетта и елените ще бъдат пуснат свободно в природата. Експертите на НТЗ се надяват реинтродукцията на елените-лопатари да протече успешно.

Елените лопатари са изчезнали от тази част на Източните Родопи преди десет века. За възвръщането им сега в този район НТЗ работи съвместно с ловната дружинка на Тинтява и с ловното дружество „Сокол“-Крумовград. Така със съвместни усилия ще бъде гарантирано населването на елени-лопатари в тази район.

Една от важните роли, които елените-лопатари играят в природата, е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Косвено, елените-лопатари правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават доходите на местното население.

Елените-лопатари за Тинтява са взети от района на дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“, където има близо 1500 елена-лопатари.

Възстановяването на елена-лопатар в целите Източни Родопи е част от по-голяма програма на „Новото тракийско злато“ за възвръщане в природата увеличаване на броя на различни тревопасни животни в този район: Родопско късорого говедо, диви коне (тарпани), благородни елени и елени-лотапари.

 

Виж тук повече за работата на НТЗ за реинтродукцията на елен-лопатар

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още