Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Туристическа атракция на НТЗ във филм на БНТ 2

Туристическата атракция „Пътят на сиренето“ бе представена в документалния филм на Българската национална телевизия за Община Ивайловград (Източните Родопи), излъчен на 30 декември в рубриката „Пътувай с БНТ 2“.

Атракцията бе открита в овцефермата на семейство Хускови в с. Пелевун през септември 2012 година с финансовата подкрепа на „Новото тракийско злато“. Туристите могат да проследят с очите си целия процес на правенето на сирене – доенето на овцете, подквасването на млякото и узряването на сиренето, както и да се насладят на местните фолклорни традиции и песни.

Филмът представи и красивата природа на Ивайловградско, една от най-запазените в страната. Голяма част от землището на общината е в Натура 2000. Тук се срещат много редки цветя и птици, защитени от закона.

Филмът показа и други забележителности на Ивайловградския край – античната вила „Армира“, крепостта Лютица, църквата „Свети Константин и Елена“ в с. Долно Луково, църквата и музея в с. Пелевун.

Районът е известен с прекрасното си червено вино, както и с уникални кулинарни рецепти, запазени през вековете. Камерата показа и как се прави зелник с тънки ръчно точени кори по рецепта от с. Свирачи.

 

Вижте тук целия филм на БНТ 2 за Ивайловград, вижте тук ястия от Източните Родопи, много от които можете да намерите в Кулинарния пътеводител за района, издаден от НТЗ

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още