Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Уникална вкаменелост на риба от Родопите в Историческия музей в Кърджали

Уникална вкаменелост на риба от Родопите впечатли британските учени. Останките заемат централно място в зала „Палеонтология” на Регионалния исторически музей в Кърджали, но досега не са били обстойно проучени.

„Доскоро ценният експонат не беше определен и класифициран. Това се дължи на факта, че в България няма добри специалисти – палеоихтеолози. Подобни находките на фосилни риби в нашата страна се броят на пръсти”, обясни Лидия Кирилова, уредник в отдел „Природа” на музея, съобщава в. „Стандарт“.

Първи опит рибата да бъде идентифицирана е направен преди 15 години от френски палеонтолози от Сорбоната, но той се оказал неуспешен. Тази година през ноември от музея в Кърджали се обръщат към специалисти от Музея за естествена история в Лондон с молба да съдействат за определянето на фосилната риба.

„Свързахме се с д-р Зерина Йохансон и Питър Форей – светило в областта на палеобиогеографията и систематиката при фосилните риби. Благодарение на тях вече знаем, че уникалният фосил принадлежи към род Eolates на разред Костурообразни и е от палеогенския период Еоцен отпреди около 34 млн. г.”, обясни още Лидия Кирилова.

Ценната находка, която днес се съхранява в музея в Кърджали, е открита случайно през 1978 г. в района на момчилградското село Ново Соколино при строителни дейности. Изваждането на фосила е предизвикало разцепването му на две почти симетрични половини.

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още