Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Първите египетски лешояди тази пролет в Родопите

Първите двойки египетски лешояди (Neophron percnopterus) пристигнаха в Източните Родопи и започнаха да оправят гнездата си.

Египетският лешояд е световно застрашен вид. Преди няколко века е гнездил даже по тепетата в град Пловдив. Допреди  двадесет години в България е имало около сто двойки египетски лешояди, докато през 2010 год. те са само тридесет и три. Ако намаляването на египетския лешояд продължи със същото темпо, до десет години видът ще изчезне от България.

По данни на Българското дружество за защита на птиците,  през 2010 година в Източните Родопи са гнездили 25 двойки египетски лешояди или 75 процента от цялата им популация в България. Благодарение на редовните подхранвания броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи не намалява през последните пет години.

В Източните Родопи има няколко специално изградени скривалища, където професионални фотографи, любители и туристи много лесно могат да правят снимки на египетски лешояди. Те са и предпочитана атракция за чуждестранни туристи-природолюбители.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още