Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Редки породи от Източните Родопи на престижното изложение EUROTIER 2012

Разпространените в Източните Родопи редки български породи Родопското късорого говедо и Българското сиво говедо, както и  Каракачанска овца бяха представени по време на престижното Международно изложение за животновъдство EUROTIER, което се състоя от 13 до 16 ноември 2012 в Хановер, Германия.

Тази година беше поставен рекорд по участие с 2 445 изложители от 51 държави. EuroTier 2012 бе с 30 процента по голямо от последното издание на изложението, проведено преди две години.

България участва за пръв път на Международното изложение EUROTIER. Страната се представя със свой собствен щанд на площ от 110 кв. м.

За съжаление, бюрократични спънки попречиха на Бети и Николай Василиеви от „Дивата ферма“ в Източните Родопи да покажат в самата изложбена зала своите крави от породата на  Родопското късорого говедо, но много посетители ги видяха в ограждението им пред изложението. Двамата имаха множество срещи с посетители и бизнесмени, гости на изложението.

„Дивата ферма“ е специализирана в биологичното земеделие. Двамата отглеждат по природосъобразен начин около 450 броя Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, а също овце и коне. Фермата има биосертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината си, както и за пасищата, на които пасат животните. Семейство Василиеви са много активни в трите компонента на проекта „Новото тракийско злато“: развиват екотуризъм, произвеждат биологични продукти и отглеждат по природосъобразен начин кравите си от местни породи.

Виж публикация за „Новото тракийско злато“ и семейство Василиеви във вестник „Гласът на фермера“ - част 1 и част 2 

Виж тук за редките местни породи в Източните Родопи


Българско сиво говедо

Българско сиво говедо е стара местна притивна порода. Според краниологични...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още