Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Един холандски природозащитник разказва за Източните Родопи

Родопите, и по-точно източната им част, са една от най-добрите дестинации за екотуризъм в Европа убеден е Йохан Бекхьойс. С това мнение на Йохан, който е експерт по проектаНовото тракийско злато“, започва репортажът на Българското национално радио (Радио България), излъчен през ноември на няколко езика.

Подобно на повечето свои сънародници, които населяват безкрайни, стрелнали се към хоризонта равнини, грижливо култивирани и преобразени до неузнаваемост от човешка намеса, той определено умее да цени дивата природа и най-вече… планините. Нищо чудно, че толкова му допада нашата малка планинска държава с величествените й върхове, тайнствени зъбери и сенчести гори, се казва в репортажа. Впрочем, ЙоханБекхьойс не е единственият.

Когато за пръв път посещава района, холандският природозащитник остава поразен от красивата природа и запазената флора и фауна.

Всяка година хиляди гости от Страната на лалетата поемат по планинските пътеки на България, за да наблюдават птици, пеперуди, водни кончета или просто за да се наслаждават на недокоснати от цивилизацията пейзажи. Според Йохан Бекхьойс, който работи за холандската експертна организация за устойчиво развитие на туризма APK, Родопите и по-точно източната им част, граничеща със съседна Гърция, са привилегировано място за екотуризъм. За пръв път посетих това място през 1985 година по покана на приятели – спомня си той. И добавя, че тогава се отбил в България в качеството си на обикновен западен турист и с нищожни познания за страната ни, която по това време беше отвъд Желязната завеса. Но това, което видял на място, надминало очакванията му.

Тогава за пръв път видях град Маджарово, язовир Студен кладенец и останах поразен от прекрасните гледки и от запазената и красива природа – обяснява разпалено Йохан Бекхьойс. Видях страшно много птици, бозайници, както и влечуги, сред които змии, костенурки и какво ли още неЗнаете ли, когато за пръв път стъпих тук, имах усещането че съм попаднал в рая! Сетне, когато се върнах в Холандия, разбрах, че при нас никой, ама никой не знае за красотата на този къс от Европа! Той беше терра инкогнита за моите сънародници! Оттогава се завръщам тук отново и отново. Мисля, че най-благоприятният сезон за посещение на Родопите е пролеттатогава всичко цъфти, избуява и се раззеленява, а и не е прекалено топло.

През последните години тази крайгранична част на Родопите изплува от анонимност, заемайки полагаемото й се място на туристическата карта на България.

Вижте тук целия материал. Вижте го на английски, немски и руски

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още