Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Черни и белоглави лешояди на край Пелевун, Източни Родопи

Черни и белоглави лешояди са заснети на площадката за изкуствено подхранване край с. Пелевун, Източните Родопи през октомври. Фотокапанът е уловил страхотни кадри, съобщават от „Зелени Балкани“. Черният лешояд отдавна не гнезди в България.

На подхранването, оставено за лешоядите в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278, на 12 октомври са заснети 3 черни и 15 белоглави лешояди, а ден по-късно фотокапанът е уловил вече 6 черни лешояди.

Сред птиците, заснети през месец октомври, има четири черни лешояди, маркирани с крилометки (17, 21, 47, 56) и поне четири други немаркирани птици.
Черният лешояд е вид, който се счита за изчезнал като гнездящ от България. Последната размножаваща се двойка е открита от “Зелени Балкани” през 1993 г., но по-късно изчезва. За щастие, в Резервата Дадя, Северна Гърция все още съществува колония и птици оттам често посещават Източни Родопи в търсене на храна. От 1997 г. “Зелени Балкани” редовно осигурява храна на площадката за изкуствено подхраване край с. Пелевун (Община Ивайловград) с надеждата млади птици да бъдат привлечени да загнездят и в България.

Между сниманите птици има няколко стари познайници – K4R – едногодишен белоглав лешояд, пусната през юли от волиерата за адаптация край Котел и К5Н – възрастна женска, която през август бе освободена от клетката в ПП Сините камъни. По всичко личи, че двата „балкански” лешояда са се ориентирали прекрасно и освен, че са открили своите събратя в Източни Родопи, успяват да намерят и храна.

Най-близката колония на белоглави лешояди се намира край Маджарово и язовир “Студен кладенец”. През 2012 година от БДЗП преброиха общо 52 гнездящи двойки, които са отгледали общо 36 малки.

Виж тук уникалните снимки на черни и белоглави лешояди

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още