Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„Непознатите Източни Родопи“ по БНТ – 2

Българската национална телевизия посвети близо половинчасов филм на Източните Родопи и техния огромен потенциал за екотуризъм. Филмът, озаглавенНепознатите Източни Родопи, бе излъчен на 7 октомври 2012 в рубрикатаПътувай с БНТ-2.

Своеобразенводачв изключително богатото биоразнообразие на Източните Родопи бе Христо Христов, координатор по дива природа вНовото тракийско злато(НТЗ). Районът е прочут в Европа и цял свят с множеството си хищни птици и растения-балкански ендемити. В този край могат да се видят 37 от 39-те хищни птици, които се срещат в Европа!

ЗрителитепосетихаЦентъра на лешоядите в Маджарово, където чуха увлекателната лекция на аниматорката в центъра Сание Мюмюн за живота на лешоядите и на другите птици, които обитават Източните Родопи. Другата им среща бе с холандския студент Тим Ашбрюк, който това лято направи тримесечно проучване в рамките на НТЗ за вълците в региона.

След красивите гледки на лешояди, свободно реещи се в небето на Маджарово, камерата отведе зрителите при Кромлеха при с. Долно Черковище и Кован кая с нейните мистериозни скални ниши.

Акцент във филма бе срещата с тарпаните - дивите коне, които от септември миналата година отново населяват Източните Родопи и вече напълно са се приспособили към условията там.

Сред разговор с Анка и Младен, фермери, които помагат за адаптацията на тарпаните и гледат крави от рядката местна порода Родопско късорого говедо при с. Сбор, зрителите се срещнаха със сем. Ангелови, които имат къща за гости в с. Рабово и гледат биолимец. Филмът показа кадри от Фестивала на хляба, който се провежда през юли и привлича много гости и туристи с възстановката на жътва на лимец и дегустацията на хляб от лимец.

Зрителите видяха и как се правят гюзлеми, типично източно-родопско ястие. Показа го Бети Василиева отДивата фермав с. Горно поле. Туристите, които идват тук, стават наши приятели и идват повече от веднъж, разказа Бети. Половината от гостите наДивата фермаса чужденци и идват заради дивата природа в Източните Родопи.

В заключение авторите на филма изтъкнаха ентусиазма на хората, с които са се срещнали. Хора, които са се посветили на опазването на дивата природа и биоразнообразието в Източните Родопи.

 

Виж тук филма

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още