Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Информационна среща за Трансродопския маршрут

Собственици на седем настоящи и бъдещи къщи за гости от Кърджали и селата Любино, Вишнево, Баните, Мъдрец и Пелевун - партньори от мрежата на Новото тракийско злато, намиращи се по трасето на Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм, представител на БТС - Кърджали, планински водач и екскурзовод участваха в информационна среща за маршрута на 26 октомври в Кърджали.

Координаторът по екотуризъм в НТЗ Михаела Кирчева и представителите на фондация Къща за приключения и книги, с която проектът си партнира за изграждането на маршрута, представиха целта му - да обедини всички съществуващи екопътеки и свърже Западни с Източни Родопи, като по този начин се получи завършен продукт за пешеходен и велотуризъм в Родопите, атрактивен за български и чуждестранни туристи. Трасето на Трансродопския маршрут бе подробно описано и илюстрирано с множество теренни снимки. Обсъдени бяха техническите параметри на маршрута и бяха обменени идеи за поддържането и популяризирането му.

Маршрутът тръгва от Пампорово и преминава на изток през Западните Родопи, река Арда и язовир “Кърджали”, района на “Студен кладенец”, Ивайловград, Маджарово и се връща обратно в Кърджали. Най-общо е разделен на 15 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване – партньор по проекта. Петнайсетте отсечки (дни) са гръбнакът на маршрута. Освен него съществуват локални маршрути, които също се маркират и ще дадат възможност във всеки район да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута ще има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални маршрути.

Разработването на маршрута започна през октомври 2011 г. и вече е на финалния си етап.

Указателните табелки, които ще бъдат поставени до края на октомври, са общо 100.

През февруари 2013 г. е предвидено издаването на карта, която ще описва в детайли трасето и местата за настаняване. През пролетта предстои обхождане на трасето от екип на НТЗ и туристи, както и пътуване за обмяна на опит по маршрута на самите къщи за гости от двете страни на Арда - Източната и Западната. Маршрутът ще бъде включен в програмите на „Къща за приключения и книги“, „Байкария“, български и чуждестранни туроператори.

 

Повече информация за маршрута:

http://www.newthraciangold.eu/cmspage.php?id=226&lng=bg

 

Вижте тук снимки от поставянето на указателните табели

 
 
 
 
 
 

 

 

  

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още