Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

БНР за пътеводителя Crossbill за Източните Родопи

През октомври Българското национално радио (Радио България) излъчи материал за пътеводителя Crossbill за Източните Родопи в България и Гърция, който предстои да излезе през пролетта на 2013. През това лято холандски изследователски екип посети гръцката и българската част на Родопите, за да събере информация за пътеводителя, който ще бъде издаден само на английски език. С негова помощ всеки, който обича да се скита по неутъпканите планински пътеки, за да се слее с природата, ще може да си начертае маршрут и сам да организира пътешествието си.

 Югоизточната част на страната ни, там където Родопитепрекрачватграницата ни със съседна Гърция, за да се спуснат на юг, към ласкавите брегове на Беломорието, са terra incognita за масовия туризъм. Така авторката на материала Венета Николова започва разказа си. Този крайграничен район, който дълги години е бил недостъпен за посетители е съхранил не само ландшафта, но и невероятното си биоразнообразие. Именно върху него акцентира най-новия пътеводител на холандската природозащитна организация Crossbill Guides. Нейните гидове, издавани на английски, са се превърнали в настолно четиво на екотуристи от цял свят.

 В тази си част Европа е с най-богато биоразнообразие и именно това е привлякло вниманието на хората от Crossbill Guides. До момента организацията е публикувала пътеводители за райони от Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия. Сега на дневен ред са българският и гръцкият участък на Родопите. „И двете въпросни зони са много сходни. Предимството на приморския дял на Родопите на територията на Гърция е, че там има невероятно богатство на птици. Затова пък българският им участък е по-интересен за любителите на пешеходните преходи” – твърди Дирк Хилберс – директор на фондацията Crossbill Guides. И все пак, какво отличава българската част на планината?

 Тя е по-дива, с по-голямо биоразнообразие ,но в същото време е много по-достъпна, разказва Дирк Хилберс . В сравнение с гръцкия участък тук туристите могат да открият много повече неща. Уникалното за българската част е, че тя е все още недокосната от цивилизацията. Тук има птици и растения, които, заради човешката намеса, са изчезнали в останалата част на Европа. Например, ако се разходиш из обработваемите ниви разпръснати из планината, ще се насладиш на невероятно разнообразие от птици, които прелитат наоколо. А поради ред причини това е рядко срещана гледка в останалите части на Европа. Много разпространени тук са лешоядите, които гнездят високо в скалите край гр. Маджарово. Освен това в околностите бродят вълци и мечки. Дори и да не се срещнеш очи в очи с тях, самата мисъл, че са някъде там наоколо, повиша адреналина ти! Има невероятно богатство на пеперуди, както и на морски кончета. Заедно с гръцкия дял на Родопите, това е и най-богатият район на влечуги в Европасрещат се на всяка крачка!

 Екологичните маршрути, включени в най-новото издание на Crossbill Guides започват от брега на Егейско море в Гърция и стигат до меандрите на р. Арда на българска територия. Следвайки указанията в пътеводителя, любознателният пътешественик може да се докосне и до природните красоти в околностите на Златоград, а после да се спусне на юг по течението на река Марица, наричана Еврос на гръцки, която се влива в Егейско море край гр. Александруполис.

 

Вижте тук целия материал

Материалът е излъчен на английски, немски, френски, гръцки, руски, испански 

© Снимка: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Каракачанска овца

Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце –...

Прочети още