Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Бети от мрежата на НТЗ отличена на изложение в Кърджали

Благовеста Василиева от мрежата на "Новото тракийско злато" спечели наградата за най-млад земеделски производител на състоялото се днес в Кърджали изложение „Земеделието в Родопите- извор на качествени и здравословни храни”.

Тя предостави наградата на сина си Митко, незаменим помощник в семейството, което стопанисва „Дивата ферма“ в с. Горно поле (Община Маджарово) и отглежда по природосъобразен начин около 450 животни от редките породи късорого родопско и българско сиво говедо, както още овце и коне. Фермата има биосертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината си, както и за пасищата, на които пасат животните. Митко не получи пряко наградата, защото не е официално регистриран като фермер. Но някой ден и това ще стане. И ще е формално, защото момчето е фермер по душа!

В изложението участваха и други био- и в преход производителите от мрежа на „Новото тракийско злато“ - Петко и Стефка Ангелови от с. Рабово, Димо Карабоюков от с. Поповец, Касим Арабаджиев, собственик на демонстрационната по проекта биоферма в с. Тополово, Георги Койчев, Йонко Тодоров и др. Те представиха био- и традиционни продукти от Източните Родопи - вино, мед, лимец, ябълки, круши, дюли, мента... Някои от производителите стопанисват и къщи за гости и ферми, отворени за посетители, които популяризираха на събитието.

Изложението бе от организирано от Фондацията за биологично земеделие 'Биоселена' в рамките на проект „Трансфер на биотехнологии и разпространението им в България и Гърция” по линия на Европейската програма за териториално сътрудничество Гърция- България 2007-2013 година.Виж тук снимки

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още