Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Стадата на НТЗ в Източните Родопи

Въпреки сухото и изключително горещо лято и ранната есен в Източните Родопи животните от стадата, създадени по проектаНовото тракийско златоса в добро състояние. Това показа есенният преглед на стадата, направен от експертите по дива природа и природосъобразно пашуване Фокко Ерхард и Христо Христов.

Тревата навсякъде е изсъхнала заради сушата, но тъй като животните се отглеждат по природосъобразен начин, те успяват да си набавят достатъчно храна. Наблюденията и данните от GPS-предавателите показват, че и конете, и кравите през най-топлата част на деня пладнуватпочиват на сянка, а пасат рано сутрин и вечер, а конете - и нощем. Те се хранят основно с клонки, листа, суха трева. Важна част от менюто на конете, кравите, както и на елените сега са и дивите плодове.

Поради високите температури и засушаването голяма част от водоизточниците в района са пресъхнали. Но тъй като животните се отглеждат свободно в природата, те добре познават района и лесно намират вода.

Лятото беше трудно за тревопасните в Източните Родопи и заради повишената вълча активност. Почти всяка седмица имаше съобщения за вълчи жертви в района. Засега обаче стадата наНовото тракийско златоуспяват да се опазят от вълците.

Виж тук историята в снимки

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още