Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Кичка Дянкова и Ясена Попова са победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ за пътепис и снимка, организиран от „Новото тракийско злато“ за популяризирането на района и трите компонента на проекта - дива природа, екотуризъм и биоземеделие.

Участниците, които изпратиха снимки и пътеписи, са няколко пъти повече от 2011 година, когато конкурсът бе организиран за първи път.  Журитата със задоволство изтъкват, че и качеството е много по-високо.

Снимките бяха оценявани от жури, в което участваха български и холандски експерти, а пътеписите – само от български.  Двете журита имаха дълги дискусии преди да отличат най-добрия от 12-те пътеписа и най-добрата от 82-те снимки за Източните Родопи.

Кичка Дянкова спечели първото място с пътеписа си „Арда тече под балкона ни!“ „Пътеписът отговаря на зададената тема "Вкуси дивата природа" - има пътуване (туризъм), биоразнообразие, река, скали, частица биоземеделие с бирата от лимец. Стилово, правописно и граматически издържан, отличава се с индивидуален стил, много лични впечатления и позитивно мислене“, обобщава председателят на журито за пътеписи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в „Новото тракийско злато“. Тя специално изтъкна и пътеписите на Александър Караджов, Вяра Гунева и Венета Николова. „Всички в журито ги харесахме,  но не можахме да ги класираме поради това, че не отговарят на изискванията за обем до 4 000 знака“, допълва тя.

Снимката-победител на Ясена Попова е озаглавена „Свобода“. „Оценявахме 82 снимки от 26 участника. Снимките бяха изключително интересни и разнообразни, представящи природата, историята и най-интересните обитатели на Източните Родопи“, казва председателят на журито за най-добра снимка Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие в проекта и запален фотограф на дива природа.

Наградата за Ясена е уикенд за двама в дивечовъдното стопанство “Студен кладенец”, а за Кичка - уикенд за двама в Ивайловград. „Новото тракийско злато“ се надява те да се върнат оттам с много и хубави впечатления, които да запечатат в текстове и снимки.

В конкурса за пътепис второто място бе отредено на Румен Стоичков за „Маджарово“, а третото – на Будинка Коларова за „Букет от история и орхидеи“. Второто място за снимка спечели Инко Бургелов със снимката „Юмруккая - като сцена от "Изгубеният свят", а третото - Вероника Божилова със снимка на мишелов край Маджарово. Всички те ще получат биологични продукти от Източните Родопи.

Отличените пътеписи и фотографии са публикувани на сайта на проекта: www.newthraciangold.eu. Снимките ще бъдат използвани в календар на „Новото тракийско злато“ за 2013 година, както и за други материали по проекта, популяризиращи Източните Родопи.

Екипът наНовото тракийско златовъзнамерява да организира и трето издание на конкурса за Източните Родопи през 2013 г. с идеята да продължи да вдъхновява повече хора да посетят района и да направят своите открития на ново тракийско злато.

 

Виж тук за победителите в първото издание на конкурса

Ясена Попова - Свобода

Инко Бургелов - Юмруккая - като сцена от "Изгубеният свят"

Вероника Божилова - мишелов край Маджарово

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още

Приключения в Родопите

От 2014 г следете актуални програми и приключения в Родопите на...

Прочети още