Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

В Източните Родопи се излюпиха първите белоглави лешояди

Три малки белоглави лешояда се излюпиха в Източните Родопи, констатира екипът на проекта «Новото тракийско злато». Още няколко десетки двойки в няколко колонии продължават да мътят.

 

В миналото хиляди белоглави лешояди са обитавали цяла България. Видът изчезва от България в средата на миналия век след масовите кампании за тровене на вълци. Видът е включен в Червената книга на България със статут застрашен от изчезване.

 

През 80-те години на миналия век двойка лешояди загнездва отново в Източните Родопи. Благодарение на активната работа на природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците, днес в Източните Родопи гнездят повече от 40 двойки белоглави лешояди. Колониите им се опазват в няколко защитени територии и зони по поречието на река Арда.

 

 В България белоглави лешояди гнездят само в Източните Родопи. Всяка година хиляди чужденци посещават района с надежда да ги наблюдават и снимат. За фотографиране на лешояди има изградени няколко скривалища край Маджарово и Студен кладенец.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още