Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Млади доброволци почистиха Арда

Млади доброволци от Източните Родопи почистиха  по своя инициатива поречието на р. Арда в района на Маджарово през пролетната ваканция. Те участваха  в Зелено училище,  част от „Полеви уроци по природозащита” - образователната програма на  проекта „Новото тракийско злато”.  

 

Учениците събраха много боклук, захвърлени автомобилни гуми и счупени табели от труднодостъпни места. Те поправиха информационни табели в района на Маджарово.

 

Младите доброволци подпомогнаха местни животновъди, отглеждащи редки местни породи говеда по природосъобразен начин. Те построиха кошара от естествени материали по стара технология. 

 

 Всеки ден част от групата правеше мониторинг на лешоядите в района, като водеше подробен дневник и дори се превърна в лектори на туристи.

 

Част от заниманията бяха свързани с мониторинг на диви коне. Учениците се запознаха с работата на двамата холандските студенти Вилем ван Хузел и Стефан ван дер Верф, които три месеца правиха проучване на дивите коне в Източните Родопи. Доброволците се включиха в проучванията им, запознаха се с методите за проследяване на диви коне и участваха в акции за преместване на конете.

 

Вечерите бяха посветени на презентации и дискусии по различни теми, свързани с биоразнообразието на Източни Родопи и неговото опазване:  проектът за устойчиво развитие на района „Новото тракийско злато”, принципа „хора-планета-печалба” природосъобразното пашуване, редките местни породи, традиционното животновъдсто, примитивните породи коне и по-специално каракачанския кон, каракачанското куче и птиците на Източни Родопи.

 

„Полевите уроци по природозащита” се организират от началото на проекта „Новото тракийско злато” пред 2010 година.  Досега през тях са преминали над 40 ученици от Източните Родопи.

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още