Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Ивайловградският регион увеличава туристическия си потенциал

Около 400 са били туристите и гостите на Ивайловградския район, посетили античната вила „Армира“ само през четирите почивни дни около 6 септември. Това съобщи за сайта на НТЗ Диана Овчарова кмет на Ивайловград. Това са били предимно семейни групи от България и гръцки туристи.

4577 са били туристите и 509 - гостите в Ивайловградско през 2011 година, които са  Общинския исторически музей- гр. Ивайловград и вила "Армира". До края на август тази година само туристите, преминали през музея и „Армира“, са били 2528, а гостите – 299, съобщи Мария Тонева, екскурзовод към ТИЦ – Ивайловград.

Според кмета на Ивайловград Диана Овчарова районът има голям потенциал за туризъм – културен, екологичен, винен, кулинарен.

Сред културните забележителности на Ивайловградско са вила „Армира“ и крепостта Лютица. Районът е известен с вкусното си грозде и хубавото си вино. Първото издание на фестивала „Кулинарното наследство на Тракия“ (1-2 септември 2012) привлече много гости и вече е в официалния календар на Община Ивайловград. На територията на Община Ивайловград се намира и местността "Меандрите на река Бяла", втората по големина защитена територия в Източните Родопи (1532 ха). Районът е на второ място в България по видово богатство на пеперуди (над 100). Районът е известен и с дивите си орхидеи и неслучайно наричат защитената местност „Ликана“ „царството на орхидеите“.

През септември с подкрепата на „Новото тракийско злато“ в с. Плевун, Ивайловградско бе открита туристическата атракция „Пътят на сиренето“.  В района на ивайловградското село Костилково има стадо каракачански коне, създадено по проекта.

Вижте видео тук.

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още