Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Тарпаните в Източните Родопи – година по-късно

Точно преди една година 12 тарпана пристигнаха в България и бяха заселени в Източните Родопив района на изоставеното село Сбор, Община Крумовград. Тарпаните са възстановка на диви коне, живели преди столетия в Европа.

Докарването на конете от Холандия бе в рамките на първото в България възстановяване на тарпани, което се прави от проектаНовото тракийско злато. Първата година е ключова за начинанието. Доказателство за успеха му е увеличаването на стадото с четири малки кончета, които се родиха през пролетта на 2012. Първите две кончета бяха кръстени на официална церемония през април тази година по време на първите по рода си Дни на тарпана. Всички коне се адаптираха добре и ако посетите Сбор, ще се уверите сами колко щастливи се чувстват.

Макар да са от табуни коне, които в Холандия живеят свободно, през първата година и половина в България те живеят в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа.

След приспособяването им към българските условия тарпаните ще бъдат пуснати на свобода. Ролята им в природата на Източните Родопи е същата като в миналото – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

За времето, в което са в България, тарпаните вече се превърнаха в туристическа атракция, както и в обект на рисунки.

Източнородопските тарпани са много дружелюбни и любопитни към хора. Съветваме Ви обаче да не ги приближавате повече от 25 метра, да не ги безспокоите и храните.

Вижте тук снимки на тарпаните от септември 2012

Виж тук снимка на Александра Лозанова на фейсбук страницата на проекта

Какво е Новото тракийско злато

"Новото тракийско злато” (НТЗ) в периода 2009-2014г е българо-холандски проект...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още