Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Жътва на лимец в село Лимец

За първи път след много години в село Лимец, Крумовградско (Източните Родопи) на 11 август 2012 отново ще бъде жънат лимец, смятан за най-старата житна култура в България.

Началникът на общинската служба по земеделие в Крумовград Димитър Мирчев, който е родом от с. Лимец, е засял през март първия си декар с лимец с надеждата да увлече съселяните си да започнат да гледат древното жито. Лимецът, към който все повече  български производители проявяват интерес, може да бъде алтернатива според него на отмиращото в района тютюнопроизводство. Лимецът е издръжлива култура, устойчива на климатичните промени и вирееща на бедни почви, което я прави привлекателна за много площи в Кърджалийска област.

За първата си нива с лимец Мирчев е взел семена от своя приятел Петко Ангелов, производител на лимец в с. Рабово, Община Стамболово от мрежата на  „Новото тракийско злато“. От седем седем години Ангелов работи за възраждането на лимеца в България и е инициатор на първия по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи, чийто акцент е възстановката на автентична жътва на лимец.

Жътвата в Лимец също ще е като едно време - жени, облечени в народни носии, ще жънат със сърпове, което ще е и туристическа атракция в селото, наброяващо по-малко от стотина жители.

Димитър Мирчев очаква около 100 килограма добив от първия си декар лимец.  Догодина планира да засее пет декара. Много от неговите съселяни вече проявяват интерес да сеят лимец.  Мирчев се надява да се възвърне старата слава на село  Лимец, което единствено в България носи името на древното жито. Лимецът не е напълно изчезнал оттук: и днес местните хора виждат в землището на селото отделни стръкове подивял лимец и дори го използват за храна на животните си. Ако инициативата на Димитър Мирчев се поеме от съселяните му, лицемът може да им даде по-добър поминък и да вдъхне нов живот на селото с име на лимец.

Лимецът съдържа почти всички необходими вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да е здрав. Сравнен с обикновените, "модерни" пшеници, отглеждани днес, лимецът съдържа повече протеин, минерали и витамини от групата В, а също е и в пъти по - лесно смилаем от тях. Положителните ефекти на храните от лимец върху здравето се приписват на способността му да стимулира имунната система. Употребата на лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии."Зърната лимец се топят в устата", казват тези, които са го опитвали. Виж тук повече

Ритуалната жътва на лимец е насрочена за 10 часа на 11 август, събота, в землището на с. Лимец, Община Крумовград.

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още