Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Жътва на лимец събра много хора на Фестивала в с. Рабово

Млади и стари се включиха във възстановката на жътва на лимец на 28 юли. Това беше акцентът в третото издание на Фестивала на хляба в Източните Родопи, който се състоя в с. Рабово, Община Стамболово на 27, 28 и 29 юли.

Гостите на фестивала проследиха пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в Българияот жътвата през вършеенето, меленето, месенето до изпичането му. Всички опитаха топъл и уханен хляб от лимец, както и вкусни биологични и местни храни и напитки.

Земеделците извървяха дълъг път на селекция, докато се стигне до съвременните сортове зърно, но в традицията ни са старите сортове, които са и устойчиви на климатични промени, посочи при откриването на Фестивала областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.Старите забравени сортове зърно се възвръщат, посочи и доц. Владислав Попов, координатор по биоземеделие проектаНовото тракийско злато. Той изтъкна социалния момент на събитието: присъствието на земеделски производители, преработватели, търговци, на представители на администрацията, на туристи и посетители от цялата страна.

Бяха обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. Със златен лимец бе отличен майсторът-хлебар Свилен Класанов за хляба си от лимец с нигела. Сребърен лимец получиха Станка Георгиева за дерменджийска питка от лимец със сода и Георги Ангелов за бира от лимец. С уикенд в къщата за гостиТепавицатабяха отличени Катерина Рангелова за кракери от лимец, Румен Георгиев за квас от зелен лимец и Рене Бустен за бира от лимец.

Фестивалът премина с песни. Полето с лимец, както и къщата за гостиТепавицатабяха огласяни от красивите гласове на женския певчески състав от с. Аврен.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества.

Инициатор на фестивала е земеделският производител Петко Ангелов, част от мрежата на Новото тракийско злато (НТЗ) . Той се занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гостиТепавицатав с. Рабово. Българско-холандският проект «Новото тракийско златоподпомага Петко Ангелов и биопроизводителите на зърно в района на Източните Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното, както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона.

Виж тук снимки от жътвата на лимец, а тукза конкурса за уникален хранителен продукт от лимец

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Резервати

Резерват Вълчи дол Резерватът Вълчи дол е единственият строг резерват в...

Прочети още