Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Фотоизложба „Мистериозните цветя на Източните Родопи“

„Мистериозните цветя на Източните Родопи“ е наименованието на изложбата, която българско-холандският проектНовото тракийско златоорганизира а в тазгодишното издание на фестивала Мистериите на Хухла на 14 юли, събота, в ивайловградското село Хухла.

Петнадесет снимки на Христо Христов и Стефан Аврамов, експерти по дива природа и биоразнообразие в проекта, и Цвятко Апостолов представиха орхидеи, които се срещат в Източните Родопи.

Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и малцина знаят, че цъфтят и в България. В Източните Родопи и специално в района на Ивайловград могат да се видят близо 30 вида орхидеи. Сред тях са пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици (Ophris cornuta, Ophrys mammosa). Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

Всяка една орхидея е микрокосмос, разказва координаторът по дива природа в проектаНовото тракийско златоХристо Христов. Разнообразните им цветове са възникнали успоредно с развитието на опрашващите ги насекоми, като в някои случаи свързаната еволюция е довела до опрашването на един вид орхидея от един единствен вид насекомо. Симбиозата с микроскопични гъби, които проникват в корените (микориза), осигурява или подпомага изхранването им. Ако насекомото, което ги опрашва или микроскопичните гъби изчезнат, загива и орхидеята.

Поради чувствителността си към промените в околната среда, красотата и биологичните си особености, орхидеите са приоритетен обект на природозащита. За опазването на дивите орхидеи в Източните Родопи местноститеЛиканаиДупкатав района на Ивайловград са обявени за защитени.

 Виж тук снимки от фестивала и от изложбата.Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още