Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Предприемачи от Източните Родопи посетиха района на Стара планина за обмяна на опит

Четиринадесет предприемачи от мрежата на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) в Източните Родопи посетиха от 2 до 5 юли района на Стара планина, за да обменят опит с колегите си от местни къщи за гости и ферми.

Маршрутът на пътуващия семинар премина през Троянския балкан, Габрово, Боженци, Трявна, Елена и Жеравна.

Участниците в семинара - предприемачи в сферата на туризма и земеделието от районите на Кърджали, Ивайловград, Маджарово и Крумовград, разговаряха със собственици и управители на къщи за гости и семейни хотели за организацията на работата им, за новите тенденции в туризма и за туристическите атракции, които предлагат.

Като резултат от срещите предприемачите от Източните Родопи отчетливо видяха една много силна страна в своите начинаниякъщите им за гости, освен подслон, предлагат биологични и местни ястия, приготвени от произведени от самите тях продукти, обобщи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в НТЗ. В старопланинските селища пък са запазени много от автентичните занаяти като керамика, тъкачество, дърворезба, които са превърнати в интересни атракции за туристите.

Това е третият семинар за обмяна на опит, организиран от НТЗ за предприемачи от Източните Родопи. Пред 2010 те посетиха Странджа, а през миналата годинарайона на Предела и част от Западните Родопи.

 

Мнения на участниците в семинара:

Благовеста Василиева от „Дивата ферма в с. Горно поле, Община Маджарово:

Специално впечатление ми направиха къщите за гости в Боженци, възстановени по начин, запазил автентичния им архитектурен стил. Интересно ми беше да видя как са обзаведени стаите за гости в къщите в Жеравна, заради използването на стари губери, черги и битови предмети. В къщаЖеравнаме впечатли механата и интересния начин, по който модерни предмети съжителстваха със старинни вещи.

Мирослав Хусков и Тодор Митков, фермери от с.Пелевун, Ивайловградско:

Впечатлиха ни къщите в Боженци, най-близко до стил и условия, които и ние искаме да предлагаме на нашите гости. Полезно ни беше да видим и атракциите, които екоселищата в Стара планина, които посетихме, предлагат и по-конкретно организираните излети по екопътеки в района и конна езда. Обменихме информация за курсове за обучение на инструктори за яздене на кон, което и ние искаме да развием в нашия край.

 
 

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още

Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още