Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Холандският вестник „Трау“ за Източните Родопи и „Новото тракийско злато“

Огромно разнообразие на растения и животни – 70 процента от грабливите птици на Европа се срещат тук, никъде на континента няма такова богатство на влечуги както в този район, тези, които обичат диви цветя, са запленени.

Това е накратко описанието на Източните Родопи, което журналистката Петра Висерс дава в статията си в холандския всекидневник „Трау“, поместена на 4 юли. Петра бе в групата на петимата холандски журналисти, които през юни посетиха Източните Родопи по покана на „Новото тракийско злато“ (НТЗ).

Статията разказва за усилията на проекта да възвърне в природата на този красив край изчезнали едри тревопасни като тарпаните - дивите коне, които от септември 2011 живеят край изоставеното село Сбор, Крумовградско. Тарпаните са вече много популярни, отбелязва изданието. В Дните на тарпана през пролетта дойдоха да ги видят много хора – туристи от цялата страна, но и от чужбина. Проектът допринася и за развитието на  биологичното земеделие в района – подпомагайки местните фермери, подкрепяйки ги за получаването на евросубсидии, както и да се сдружават в малки кооперации. Първото вино от биогрозде от Източните Родопи спечели тази години второ място на българско винено изложение. Амбициите на проекта са да превърне Източните Родопи в популярна туристическа дестинация за природолюбители. Целта не е масовият туризъм, отбелязва статията. Чрез обучения и и малка финансова помощ проектът подкрепя местни хора да отворят къщите си за гости. „Искаме да привлечем хора, на които им е интересно да общуват с българските си домакини, да вкусят местните ястия и културата“, казва Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проекта.

Екотуризмът е бъдещето на този район, убедени са и двамата деветнадесетгодишни местни младежи Радослав Петков и Иван Нечевски, с които журналистката е разговаряла.

За да продължи развитието на на района и след края на проекта през 2014 година, „Новото тракийско злато“ номинира Източните Родопи за Rewilding Eurorpe (По-дива Европа).  Rewilding Eurorpe  е европейска инициатива, чиято цел е през 2020 година да превърне един милион хектара изоставена земеделска земя в дива природа. Източните Родопи са в „късата листа“ и ръководителят на НТЗ Франк Зандеринк е настроен оптимистично за шансовете: „Съчетанието на природа и туризъм, което правим тук, е пример за други райони. Щях да бъда много учуден, ако не бяхме номинирани“.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Винопроизводители, винарни и дегустации

Винарна Тракия в село Поповец Дядо Димовото домашно вино е на пазара от 2012г....

Прочети още