Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква със заек?  Яли ли сте някога кокошка в катми или крокмач? Чували ли сте за родопски зелник? А за масленица?

Информация и рецептите за тези ястия можете да намерите в отпечатания през юни 2012 година Кулинарен пътеводител за Източните Родопи.

Първата по рода си книга е събрала 28 рецепти на типични и популярни ястия от района на Източните Родопи. Пътеводителят дава също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се купят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи – хотели, къщи за гости и ресторанти, които могат да предложат тези ястия.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи е плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“  доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта.

Официалното представяне на кулинарния пътеводител бе в Дните на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни 2012 в София и в с. Горно поле, община Маджарово, организирани от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ).  В това първо по рода си кулинарно събитие, холандският шеф-готвач Ерик ван Велувен,  българските му колеги от „Соул кичън“ и Бети Василиева от къщата за гости „Дивата ферма“ приготвиха здравословни ястия с биологични и източнородопски продукти.

Все повече земеделски производители в Източните Родопи отварят стопанствата си за гости и туристи, които могат на място да опитат пресни биологични плодове и зеленчуци. През 2009 година „Новото тракийско злато” започна със седем сертифицирани производители, в момента има над 37 производители - сертифицирани или в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи можете да купите от офиса на проекта „Новото тракийско злато“ в Кърджали (бул. „България“ 47) и в няколко къщи за гости в Източните Родопи - „Дивата  ферма“ в с. Горно поле,  „Тепавицата“ в с. Рабово,  къщата за гости на Димо Карабоюков от с. Поповец.

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още