Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква със заек?  Яли ли сте някога кокошка в катми или крокмач? Чували ли сте за родопски зелник? А за масленица?

Информация и рецептите за тези ястия можете да намерите в отпечатания през юни 2012 година Кулинарен пътеводител за Източните Родопи.

Първата по рода си книга е събрала 28 рецепти на типични и популярни ястия от района на Източните Родопи. Пътеводителят дава също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се купят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи – хотели, къщи за гости и ресторанти, които могат да предложат тези ястия.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи е плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“  доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта.

Официалното представяне на кулинарния пътеводител бе в Дните на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни 2012 в София и в с. Горно поле, община Маджарово, организирани от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ (НТЗ).  В това първо по рода си кулинарно събитие, холандският шеф-готвач Ерик ван Велувен,  българските му колеги от „Соул кичън“ и Бети Василиева от къщата за гости „Дивата ферма“ приготвиха здравословни ястия с биологични и източнородопски продукти.

Все повече земеделски производители в Източните Родопи отварят стопанствата си за гости и туристи, които могат на място да опитат пресни биологични плодове и зеленчуци. През 2009 година „Новото тракийско злато” започна със седем сертифицирани производители, в момента има над 37 производители - сертифицирани или в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи.

Кулинарният пътеводител за Източните Родопи можете да купите от офиса на проекта „Новото тракийско злато“ в Кърджали (бул. „България“ 47) и в няколко къщи за гости в Източните Родопи - „Дивата  ферма“ в с. Горно поле,  „Тепавицата“ в с. Рабово,  къщата за гости на Димо Карабоюков от с. Поповец.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още