Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Празник на биологичните и местните храни от Източните Родопи

Дните на кулинарията с биологични и местни продукти от района на Източните Родопи, организирани от проекта „Новото тракийско злато“ съвместно с Холандското посолство и ресторант „Соул кичън“ на 7, 8 и 9 юни 2012, се превърнаха в своеобразен празник на здравословния начин на живот и вкусната храна.

Холандският шеф-готвач Ерик ван Велувен и неговите колеги от „Соул кичън“  „премериха“ сили на 7 юни, приготвяйки заедно предимно вегетариански ястия – спагети от тиквички, кюфтенца от леща, пъстра салата и много други. Усмивките на готвачите накрая показаха, че съперничеството в кухнята е родило приятелство и нови кулинарни рецепти. Чудесно допълнение към биоястията бе виното от биогрозде на производителя от Стамболово Йонко Тодоров. Събитието бе съпътствано от презентации за здравословното хранене и проекта „Новото тракийско злато“ и бе чудесна възможност за  биопроизводители, почитатели на органичната и здравословната кухня, представители на неправителствени организации в областта на устойчивото земеделие да се запознаят с проекта, с източнородопската кухня и възможностите все повече ястия да бъдат приготвяни с биопродукти.

Вторият ден на кулинарията  - биологични и местни продукти от района на Източните Родопи - на 8 юни,  бе открит от холандския посланик Карел ван Кестерен. Дипломати, представители на Министерството на земеделието и храните, журналисти от кулинарни издания, собственици на ресторанти, предлагащи биоястия, популяризатори на здравословния начин на живот, диетолози и др. бяха сред гостите в Холандското посолство. Ерик ван Велувен и екипът на „Соул кичън“ демонстрираха на място приготвянето на ястия с биопродукти.

Кулминацията в кулинарното събитие бе третият ден, организиран в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, община Маджарово. Домакинята Бети показа на Ерик как се прави родопския специалитет „масленица“, а той я научи да готви bitterballen, малки холандски панирани кюфтенца. Собственици на къщи за гости от района с интерес наблюдаваха демонстрациите на Ерик и Бети и опитаха от вкусните ястия – баница със сирене, баница с месо, руло „Стефани“, баклава... Петко Ангелов от с. Рабово донесе прясно изпечен хляб от лимец и представи салата „Вегън фиеста“, която предлагат със съпругата си Стефка в къщата им за гости „Тепавицата“ в с. Рабово. Събитието бе обилно полято с вината на Йонко Тодоров и Георги Шишков, с домашно приготвената бира от биолимец на Петко Ангелов.

В рамките на Дните на кулинарията с биологични и местни източнородопски продукти бе първото представяне на Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, в който са събрани типични рецепти от района, допълнени с информация откъде могат да се набавят биопродуктите.

С прекрасната си природа Източните Родопи ще привличат все повече туристи и ако може това да се съчетае с предлагането на прекрасни местни специалитети и биохрани, тази синергия ще доведе до устойчиво развитие на региона, посочи  Мартийн Ланкестер, директор на „Авалон“, една от двете холандски фондации, работещи активно по проекта „Новото тракийско злато“.

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още