Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Празник на биологичните и местните храни от Източните Родопи

Дните на кулинарията с биологични и местни продукти от района на Източните Родопи, организирани от проекта „Новото тракийско злато“ съвместно с Холандското посолство и ресторант „Соул кичън“ на 7, 8 и 9 юни 2012, се превърнаха в своеобразен празник на здравословния начин на живот и вкусната храна.

Холандският шеф-готвач Ерик ван Велувен и неговите колеги от „Соул кичън“  „премериха“ сили на 7 юни, приготвяйки заедно предимно вегетариански ястия – спагети от тиквички, кюфтенца от леща, пъстра салата и много други. Усмивките на готвачите накрая показаха, че съперничеството в кухнята е родило приятелство и нови кулинарни рецепти. Чудесно допълнение към биоястията бе виното от биогрозде на производителя от Стамболово Йонко Тодоров. Събитието бе съпътствано от презентации за здравословното хранене и проекта „Новото тракийско злато“ и бе чудесна възможност за  биопроизводители, почитатели на органичната и здравословната кухня, представители на неправителствени организации в областта на устойчивото земеделие да се запознаят с проекта, с източнородопската кухня и възможностите все повече ястия да бъдат приготвяни с биопродукти.

Вторият ден на кулинарията  - биологични и местни продукти от района на Източните Родопи - на 8 юни,  бе открит от холандския посланик Карел ван Кестерен. Дипломати, представители на Министерството на земеделието и храните, журналисти от кулинарни издания, собственици на ресторанти, предлагащи биоястия, популяризатори на здравословния начин на живот, диетолози и др. бяха сред гостите в Холандското посолство. Ерик ван Велувен и екипът на „Соул кичън“ демонстрираха на място приготвянето на ястия с биопродукти.

Кулминацията в кулинарното събитие бе третият ден, организиран в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, община Маджарово. Домакинята Бети показа на Ерик как се прави родопския специалитет „масленица“, а той я научи да готви bitterballen, малки холандски панирани кюфтенца. Собственици на къщи за гости от района с интерес наблюдаваха демонстрациите на Ерик и Бети и опитаха от вкусните ястия – баница със сирене, баница с месо, руло „Стефани“, баклава... Петко Ангелов от с. Рабово донесе прясно изпечен хляб от лимец и представи салата „Вегън фиеста“, която предлагат със съпругата си Стефка в къщата им за гости „Тепавицата“ в с. Рабово. Събитието бе обилно полято с вината на Йонко Тодоров и Георги Шишков, с домашно приготвената бира от биолимец на Петко Ангелов.

В рамките на Дните на кулинарията с биологични и местни източнородопски продукти бе първото представяне на Кулинарния пътеводител за Източните Родопи, в който са събрани типични рецепти от района, допълнени с информация откъде могат да се набавят биопродуктите.

С прекрасната си природа Източните Родопи ще привличат все повече туристи и ако може това да се съчетае с предлагането на прекрасни местни специалитети и биохрани, тази синергия ще доведе до устойчиво развитие на региона, посочи  Мартийн Ланкестер, директор на „Авалон“, една от двете холандски фондации, работещи активно по проекта „Новото тракийско злато“.

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още