Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Нови възможности за европейските биопроизводители

От 1 юни 2012 г. биологичните продукти, сертифицирани в Европа или в Съединените щати, могат да се продават като биологични във всеки от двата региона на света.

Общо в Съединените щати и в Европейския съюз, секторът на биологичните продукти се оценява на близо 40 милиарда евро и нараства с всяка изминала година, съобщиха от Еврокомисията..

Официалните писма за създаване на това партньорство бяха подписани в германския град Нюрнберг на 15 февруари 2012 г. от Дачиан Чолош, европейски комисар по селското стопанство и развитието на селските райони, Катлийн Мериган, заместник-министър на земеделието на САЩ, и посланик Иси Сидики, главен преговарящ по въпросите на селското стопанство към търговския представител на САЩ. Подписването се състоя на Световния панаир за биологични продукти „BioFach“ — най-голямото търговско изложение на биологични продукти в света.

Настоящото споразумение носи със себе си двойна добавена стойност. От една страна заетите с биологично земеделие селскостопански производители и производителите на биологични храни ще получат по-лесен достъп, с по-малко бюрокрация и разходи, до пазарите на САЩ и на ЕС, което ще засили конкурентоспособността на този сектор. От друга страна споразумението увеличава прозрачността във връзка със стандартите за биологично производство и повишава доверието и признанието на потребителите по отношение на нашите биологични храни и продукти“, заяви Дачиан Чолош, европейски комисар, отговарящ за селското стопанство и развитието на селските райони.

Преди това земеделските производители и дружествата, които искаха да търгуват с продукти от двете страни на Атлантическия океан, трябваше да получат отделни сертификати по два отделни стандарта, което означаваше двойни такси, проверки и административни формалности. Настоящото партньорство премахва значителни препятствия, особено за малките и средните производители на биологични продукти. Всички продукти, отговарящи на условията на партньорството, могат да бъдат търгувани и етикетирани като сертифицирани биологични продукти, месо, зърнени храни или вино.

Виж тук повече

Първата биотаханджийница в България

Първата биотаханджийница в България - Биотера – Ивайловград ООД, бе открита на...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още