Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Изложение на редки местни породи „Маджарово 2010“

Четиринадесет фермери от Източните Родопи представиха отглежданите от тях животни от редките местни породи, характерни за този район, на животновъдно изложение в гр.Маджарово, Хасковско, на 27 ноември 2010 г.

 

Изложението бе организирано от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“, съвместно с Асоциацията за развъждане на местни – автохтонни породи в България и със съдействието на община Маджарово. На изложението можеха да се видят животни от шест редки местни породи: каракачанска овца, каракачански кон, каракачанско куче, родопско късорого говедо, българско сиво говедо и калоферска дългокосместа коза. Те бяха настанени в клетки от изработения по проекта „Новото тракийско злато“ корал (Corral) - съоръжение, което позволява безопасно улавяне и манипулации с животните.

 

По време на изложението, експерти от Асоциацията за развъждане на редки местни породи, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството при Министерството на земеделието и храните и експерти по Натура 2000 от БДЗП разясниха на фермерите основните характеристики на редките местни породи, начините за природосъобразното им отглеждане и ползите от това.

 

В края на изложението бяха отличени най-типичните представители на породите, а участниците получиха грамоти за участие. 

 

Животновъдното изложение на редки местни породи «Маджарово 2010» привлече много гости от региона и страната и се превърна в своебразен празник на природосъобразното пашуване и биологичното земеделие в Източните Родопи. То за пореден път доказа, че бъдещето на района е в развитието на «зелена» икономика и възстановяването на дивата природа, които ще превърнат Източните Родопи във вдъхновяващ пример за хармония между човека и природата.

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още