Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Председателят на парламента и английският посланик на щанда на НТЗ на Майския фестивал

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и английският посланик Джонатан Алън посетиха щанда на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) на Майския фестивал "Бъдеще с традиции – Кърджали 2012" на 26 май. Фестивалът се организира за втори път от Областната управа на Кърджали под патронажа на г-жа Цачева.

Председателят на Народното събрание и английският посланик разговаряха с представители на проекта за неговите амбиции и постигнатото досега в трите му компонента – устойчив туризъм, биоземеделие и дива природа, както и за усилията Източните Родопи да се превърнат в популярна дестинация за алтернативен туризъм.

Г-жа Цачева и посланик Алън получиха туристически брошури по проекта и подаръци – вино от Стамболово и мед от Тополово. Английският посланик бе сред тези, които си купиха пътеводителя за Източните Родопи, издаден по проекта тази година.

Щандът на НТЗ бе посетен от повече гости в сравнение с миналата година. Повече хора си купиха от био- и местните продукти, които бяха изложени: вино, тахан, мед, ядки, карти, пътеводители. Посетителите разговаряха с производители на грозде и вино от Стамболовския край, с Красимир Арабаджиев (Касим), собственик на моделната биоферма  на НТЗ в с. Тополово и с Петко Ангелов от Рабово, собственик на къща за гости и производител на биолимец. Организирани бяха дегустации на вино, домашни баници със сусам и спанак и хляб от лимец.

Касим и жена му Себиха участваха в конкурса за баница със своята къпана баница и спечелиха първо място за баница с биопродукти.

Сред гостите на Фестивала бе заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той съобщи, че според предварителни разчети от туризъм в бюджета се очаква да постъпят над три милиарда евро.  Между пет и осем процента е очакваният ръст на броя на чуждестранните туристи през тази година.


Виж тук за участието на НТЗ в първото издание на Майския фестивал

Снимка: Председателят на парламента
Цецка Цачева на щанда на НТЗ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още