Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Наблюдението на птици може помогне за развитието на екотуризма

Наблюдението на птици, популярно хоби за много хора по цял свят, може да отвори за много страни значителни икономически възможности чрез развитието на устойчив туризъм, съобщи Програмата на ООН за околната среда, подчертавайки, че страните трябва да увеличат подкрепата си за тази развиваща се индустрия.

"Наблюдението на птици има голяма и все повече нарастваща роля в туристическата индустрия, създава преки и непреки икономически ползи за много държави  и местни общности, също и в развиващите се страни", заяви Елизабет Марума Мрема, изпълняваща длъжността изпълнителен секретар на Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (известна също като CMS или Бонската конвенция).

Програмата на ООН за околната среда посочва, че средствата в глобален мащаб във всички области на екотуризма са увеличили средно с около шест пъти темпа на растеж на тази индустрия. В прессъобщението специално  се подчертават възможните икономически ползи от наблюдението на птици. Според официално проучване в САЩ приходите, генерирани всяка година от хората, наблюдаващи птици и други любители на дивата природа, възлизат на 32 млрд. долара. Тази сума съответства на брутния вътрешен продукт на Коста Рика, популярна дестинация за наблюдатели на птици от САЩ.

Младежки Екоклуб

Опазването на „зеленото злато“ - уникалното биоразнообразие на Източни...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още