Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Екип на Кросбил гайдс подготвя пътеводител за Източните Родопи

Холандската организация Кросбил Гайдс (Crossbill Guides) подготвя в момента пътеводител за Източните Родопи. Пътеводителите на Кросбил Гайдс са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.

Седемчленен екип на Кросбил Гайдс е в момента в българската част на планината, след като първо беше в Гърция. С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи,видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали, разказва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс.

Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на Кросбил Гайдс, които правят пътеводители за най-интересните места на нашия континент. В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде, допълва Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на пролетната зеленка - нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.

Пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос: гори, скали, храсти, реки и потоци, поляни и т. н. Екипът ще опише всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани  маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.

Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата, разказва още Алберт Влийгентхарт.

Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван  в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.

Пътеводителят за Източните Родопи ще е дванадесетото издание на Кросбил Гайдс.  Досега имат публикувани пътеводители за  райони в Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия.

Като се има предвид опита им с издания за други райони, очакват ли пътеводителят им за Източните Родопи да увеличи броя на туристите, посещаващи този красив български район? Трудно е да посочим точна цифра, за която ще допринесе точно нашият пътеводител, тъй като има и други, които привличат екотуристи в района -Новото тракийско злато, Центърът на лешоядите в Маджарово, организациите АРК, Британското кралско дружество за защита на птиците, БДЗП. Нашият пътеводител ще бъде ценно допълнение към тяхната работа. Преди 20 години Испания бе напълно непозната, а сега годишно я посещават десетки хиляди екотуристи. Смятаме, че България ще бъде новата Испания, завършва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс.

Издаването на пътеводителя на Кросбил Гайдс за Източните Родопи е подпомогнато от проекта „Новото тракийско злато“.

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още