Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Източните Родопи в изложбата „Преоткрий България“

Кромлехът, известен още като "Българския Стоунхендж" и римският път при с. Долни Главанак, Община Маджарово са двете забележителности в Източните Родопи, които са намерили място в изложбата на ЕкспедицияПреоткрий България(1- 15 май 2012). Изложбата е подредена на Моста на влюбените в София.

Кромлехът край с. Долни Главанак е тракийски култов мегалитен паметник. Изграден е от големи вертикални каменни блокове, поставени направо върху скалата на равно разстояние един от друг, така че да описват правилна окръжност. Кромлехът при с. Долни Главанак е единственият по рода си съхранен до днес мегалитен паметник на територията на България. Най-известният паметник от този вид е Стоунхендж в Южна Англия.

Частта от римския път при с. Долни Главанак е разклонение на главния път Виа Диагоналис, който е пресичал Балканите от Сингидунум (дн. Белград) през Сердика (днешна София) до Константинопол и е свързвал Европа с Мала Азия. Пътят при с.Долни Главанак е осигурявал връзката на Източните Родопи с Адрианополис (дн. Одрин) и е използван още от траките в предримско време.

Изложбата представя 58 снимки на исторически паметници, обиколени от екипа на експедиция "Преоткрий България. Инициативата е част от културните събития във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Екопътеки

Екопътека от Болярци до ПерпериконОбцина Кърджали, Източни РодопиПреди...

Прочети още