Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Представяне на пътеводителя за Източните Родопи на ЕКСПО 2012

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-посланикът на Кралство Холандия Рини Бус бяха първите, които получиха по един брой от   първия пътеводител за Източните Родопи, издаден от „Новото тракийско злато“. Това стана на специална пресконференция в първия ден на международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ СПА&ЕКСПО в София, където проектът участва за трети път.

Реализацията на този проект съвпада напълно с нашата политика за представяне на България като целогодишна дестинация, изтъкна заместник-министър Маринов. Той декларира подкрепата на министерството за „Новото тракийско злато“ и покани екипа на проекта да го представи на три събития през тази година -  на фестивала Зелени дни в края на април в София, на изложението Destination Nature in Paris и на Световния конгрес по туризъм в Швейцария през лятото.

Надявам се пътеводителят да привлече много туристи в Източните Родопи, каза заместник-посланик Бус. Според нея, България не е само страна на слънцето и снега, но и има и много хубава природа, богата култура и история.

Авторът на пътеводителя Георги Палахутев представи съдържанието му: първата част е обща за Източните Родопи, във втората хората ще намерят практична туристическа информация, а третата и главна част е за туристическите райони. Георги е разделил Източните Родопи на девет района, като представя популярни и все още неизвестни туристически обекти, възможности за активна почивка, избрани хотели, къщи за гости и ресторанти, информационни центрове и местни туристически фирми. Всеки район има карта, насочваща къде са разположени туристическите забележителности.

Пътеводителят излиза в средата на проекта „Новото тракийско злато“. Екипът на проекта има амбицията да го надгради, като го превърне в част от програмата Rewilding Europe (По-дива Европа), посочи Йохан Бекхаюс, координатор по екотуризъм и комуникации в проекта. Програмата цели да направи Европа по-диво място с повече пространство за дивата природа. Съвместно с Българското дружество за защита на птиците,  „Новото тракийско злато“ е номинирано да бъде едно от десетте места на „По-дива Европа“. Номинацията сега се разглежда и положителен отговор би означавал по-голяма популярност на района сред природолюбителите.

Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проекта, представи плановете на екипа през 2012 година.

Екипът огласи няколко предстоящи събития и свои инициативи в Източните Родопи: Кукеровден на 25 февруари  в Ивайловград, официалното откриване на разширението на къщата на гости на сем. Василиеви в с. Горно поле на 26 април, Дните на тарпана (27-29 април) в с. Сбор, община Крумовград, Фестивалът на хляба в края на юли в с. Рабово.

Пътеводителят вече се продава в книжарница Хеликон, както и на сайта на проекта „Новото тракийско злато“.

Виж материали за пътеводителя във в. „Стандарт“, ТВ Европа, ББТ, Българската телеграфна агенция, агенция Фокус, Дарик радио, в. „Дневник“, телевизия България on air.

 

 


Перперикон – Археологически комплекс

Местоположение: Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр.Кърджали,...

Прочети още

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още