Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

По-ентусиазирани са били екотуристите в България през 2011

През 2011 година е отбелязан спад в нощувките в къщите за гости в България между
20-30 %, но за сметка на това екотуристите са били по-отдадени, по-ентусиазирани и по-склонни да платят цената на почивката си, без да я обсъждат или да търсят намаления.

Оценката е на Маргарита Каишева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Асоциацията е основана през 1998 г. и обединява близо 100 члена: национални и регионални туристически сдружения, природни паркове, туроператори за специализиран туризъм, семейни хотели, къщи за гости и физически лица. БААТ е член на мрежата EUROGITES, където представлява селския туризъм в България. БААТ е също официален представител на ECEAT International за България.

Екотуристите в България най-много ценят в почивките и пътуванията си досега с дивата природа, приключенията, гастрономическите изкушения.

Все повече хора научават за възможностите за екотуризъм в България. Рекламата на страната върви най-вече на принципа „от уста на уста“ и със скромните по мащаб усилия на ентусиазирани туроператори, твърде малко на брой, за да сътворят национално значим резултат. Това, според Каишева, трябва да намери по-добро решение с помощта на държавата и централните институции, определени за тази роля. Друга промяна биха могли да бъдат повече телевизионни предавания.

Жизнено важна за сектора е целенасочената държавна политика за рекламиране на България като екодестинация, подчертава Каишева. Като друго  предизвикателство пред българския екотуризъм тя посочва професионалното отношение към гостите, за което е нужно да се въведат стандарти за качествено обслужване и държавата вече е поела инициативи в тази насока.

В България подценяваме българския клиент и повече говорим за чуждите туристи, но именно българите са потенциалът на българския екотуризъм, казва още Маргарита Каишева.

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още