Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Международният център за контрол на болести по дивите животни ще е в България

Международен център за контрол на болести по дивите животни ще бъде изграден в България. Днес беше подписано споразумението за създаването на този център на официална церемония в Правец. Подписи под документа сложиха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и председателят на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) Беранар Лозе. На събитието присъства и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Бернар Вала.

Центърът трябва да съдейства при изготвянето, прилагането и координирането на програми за профилактика и ерадикация на болестите по дивите животни, да прави анализи на риска от появата им и щетите, които нанасят, и да оказва консултативна помощ на ангажираните с превенцията на тези болести организации.

Бернар Лозе заяви, че когато са обсъждали мястото за създаването на Международния център, са стигнали до решението, че най-доброто място е именно България. Като аргументи Лозе изтъкна дългогодишните двустранни отношения между страната ни и CIC и доброто отношение и грижата към дивеча.

По думите на Бернар Вала този център ще бъде първият и единствен от подобен характер в световен мащаб.

България е избрана между 50-60 държави, кандидати за проекта и е предпочетена заради своя голям принос за здравеопазването на животните в световен мащаб. В Световната организация по здравеопазване на животните  членуват 178 държави.

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

Исторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още