Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Лекция за тарпаните

Холандската студентка Яел ван дер Слаюс запозна учениците от СОУ „ Отец Паисий”, гр. Кърджали с резултатите от проучванията си на тарпаните (диви коне), които бяха реинтродуцирани в района на изоставеното село Сбор, общ. Крумовград през септември 2011.

В продължение на почти пет месеца Яел изследваше поведението и адаптацията на стадото тарпани. Тарпаните са живели в Европа преди стотици години.

Реинтродукция на тарпани се осъществява за първи път в България и е част от дейностите по опазване и възстановяване на дивата природа на Източните Родопи на българо-холандския проект „Новото тракийско злато”.


Яел наблюдаваше конете продължено време и установи, че поведението им е необичайно за диви коне. Това би могло да се дължи на факта, че не са напълно свободни (все още са в адаптационна ограда) и са хранени, а не се налага да си търсят храната сами. Обикновено конете пашуват през 50% от времето, почиват през 35%, движат се 10% и просто стоят през 5% от времето. Тарпаните в Сбор обаче са пашували през по-голямата част от времето (95%), а почиват 2%, ядат през 1%, стоят и се движат по 1% от времето.

Ивайловград

“Най-хубавото място във всемира,най-хубавият кът на този святе точно между...

Прочети още

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още