Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди бе изградена в Източните Родопи

В средата на декември в Източните Родопи беше изградена първата платформа за подхранване на египетски лешояди, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

В рамките на проект „Помощ за египетския лешояд” (LIFE10 NAT/BG/000152) по Life+ започна подготовката на дейността за изкуствено подхранване на двойки египетски лешояди, които гнездят в бедни на храна райони. От самото пристигане на птиците от Африка, двойките ще бъдат подхранвани на специалнидървени платформи. Тези своеобразните площадки за подхранване ще бъдат поставени на дървета или скали, за да бъдат недостъпни за наземни хищници.

Между един и два килограма месо от домашни животни, загинали от естествена смърт (складирано във фризер), ще бъде оставяно на всеки два-три дни. Така подхранваните двойки ще бъдат стимулирани да пристъпят към гнездене. В последните осем години 29% от двойките в България не снасят яйца. Причините за това са различни. От ключово значение е наличието на достатъчно храна, която да гарантира успешното отглеждане на малките.

Положената през декември платформа ще обслужва двойка в околностите на гр. Маджарово. Въпросната двойка не е пристъпвала към гнездене в предишните четири години. От БДЗП се надяват с предоставяне на достатъчно храна птиците да бъдат стимулирани да загнездят.

Подобни платформи ще бъдат изградени на още още места в Източните Родопи и на няколко в Североизточна България, където през 2011 г. са били отчетени само осем гнездящи двойки.

Виж повече за проекта тукИсторически забележителности

Дяволският мост (Шейтан Кюпрю) Местоположение: Намира се на около 5 км...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още