Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Биофермeри си искат договорените национални доплащания

Наложително е запазването на вече договореният размер на национални доплащания за всички земеделски производители, които обработват земеделска земя, поне за частта от стопанството им в размер до 2000 дка. Това се казва в декларация на Асоциация "Биопродукти", съобщава „Новинар“. Декларацията е адресирана до министрите на финансите Симеон Дянков и земеделието и храните Мирослав Найденов. При недостиг на средства, биопроизводителите предлагат да се наложи таван на националните доплащания или прогресивно намаляване за частта над 2000 дка.

Според деклараторите, средствата за национални доплащания не са средства на Министерството на финансите, те са публични средства и като такива трябва да се използват за финансиране на публични блага. Освен това анкета на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните показва, че 82,28% от всички участващи гласуват „ЗА” въвеждане на таван за земеделските субсидии.

„Нашето предложение е в унисон с промените в Общата селскостопанска политика за период след 2013 г., която ще е насочена към въвеждане на таван на субсидиите и съсредоточаване на подкрепата към малките и средни ферми, както и към въвеждане на задължителни екологични стандарти”, пише в декларацията на биопроизводителите.

От асоциацията “Биопродукти“ считат, че единственият изход от така създалата се трудна за земеделските производители обстановка, е диалог с всички организации на земеделски производители в страната. С този диалог биопроизводителите се надяват да се постигнат компромиси, които да помогнат да се извадят от тежкото състояние множеството дребни и средни земеделски стопани в страната.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария". 440 км дължина, смесено каране...

Прочети още