Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Среща за „Пътят на желязната завеса”

Финална работна среща на заинтересованите страни по проект за разработване на дългосрочна стратегия за изграждане и популяризиране на югоизточния участък на европейския велосипеден маршрут номер 13, известен като Пътят на желязната завеса, се състоя на 3 и 4 ноември в Свиленград.

7000-километровият маршрут на Пътя желязната завеса започва от Баренцово море при руско-норвежката граница и свършва на българския бряг при Черно море.  "Целта е да популяризираме екотуризъм в някогашни военизирани зони. Преди време това е била линията, разделяща континента на Изток и Запад. До падането на комунизма през 1989 г. тук бе физическата и идеологическата граница между два враждебни блока", казва германският евродепутат Майкъл Крамър - автор на идеята. Маршрутът е насочен основно към велосипедисти и ловци.

Маршрутът минава и през Източните Родопи, идвайки от Смолян преминава през Рудозем и Мадан - Златоград - Устра и Джебел - Момчилград - Крумовград - Ивайловград и при КПП Славейново излиза в Гърция и отново влиза в България през КПП Орменион и Свиленград.

Проектът се изпълнява от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), с която  проект„Новото тракийско злато” (НТЗ) има вече изградени партньорски взаимоотношения.

Очаква се екипът на компонент туризъм в проекта да си сътрудничи с БААТ по  устойчивостта на проекта. НТЗ ще запознае населението на Източните Родопи за наличието на такъв маршрут и за възможностите, които той открива за туризма. Също така ще съдейства при поставянето на маркировка и табели, както и по отношение на популяризирането му сред потенциалните туристи. Разработваната в момента от НТЗ екопътека за пешеходен и велотуризъм на дълги разстояния ще се пресича на места с евро-вело 13 като плановете са да се поставят табели с информация и на двата маршрута.

 По Пътят на желязната завеса пътуват западноевропейски велосипедисти, които носят със себе си само най-необходимото, обикновено са платежоспособни, предпочитат да спят в добри хотели и къщи за гости, хранят се в местни ресторанти и се впечатляват от всички останки от т.нар. режим на желязната завеса - статуи на бившите комунистически лидери, изоставени застави, кльонове, вишки и др  „Маршрутът минава през уникален набор от биотопи, наречени европейски зелен пояс, той е замислен като тих и спокоен туризъм и не е предвиден за коли”, разказва Крамър. Идеята според него е хората да слязат от колите си и да се гмурнат в природата. Целта е да се развие туризмът в граничните региони, които все още не са разкрили пълния си потенциал.

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още