Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Уикенд на отворените врати през април в Източните Родопи

 

Мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи отваря вратите си за гости и туристи на 26 и 27 април 2014. Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ ще представи резултатите от петгодишната си работа в района: не с думи, а с конкретни дейности, атракции, събития и турове, подготвени от нашата мрежа специално за този уикенд.

Вратите си за вас отварят и сте добре дошли в двете ни моделни биоферми - „Дивата ферма“ в с. Горно поле и фермата в с. Тополово, в къщите „Тепавицата“ в с. Рабово и „Бакалница „Тракия“ в с. Поповец, в първата в България биотаханджийница в с. Кондово, на туристическата атракция „Пътят на сиренето“ в с. Пелевун и много други.

Ще можете да посетите и Центъра на лешоядите в Маджарово, чиято експозиция наскоро бе обновена с помощта на НТЗ.

Не пропускайте да видите и двете емблематични за проекта ни животни, които възвърнахме успешно в природата на Източните Родопи: дивите коне тарпани в с. Сбор, Крумовградско и зубрите в резервата „Студен кладенец“! Вижте и стадото каракачански коне край с. Костилково.

Следете сайта ни и нашата фейсбук –страница за повече и по-подробна информация: www.newthraciangold.eu

https://www.facebook.com/pages/New-Thracian-Gold/163432240339567?ref=hl

Очакваме ви на Уикенда на отворените врати на "Новото тракийско злато" на 26 и 27 април в Източните Родопи. Елате да се насладите на природата на Източните Родопи и да опитате вкусните продукти на нашите биофермери. Уверете се с очите си какво постигнахме в НТЗ за пет години работа в този прекрасен район с финансовата подкрепа на Холандската пощенска лотария.

Събитието се организира с медийното партньорство на Vesti.bg.

 

 Ето и подробната програма:

 

Биотаханджийницата в с. Кондово, Община Ивайловград
Първата в България биотаханджийница ще бъде отворена за посетители на 26 и 27 април от 10,00 до 16,00 часа. Гостите ще имат възможност да се запознаят с процеса на производство на тахан, да опитат, както и да си купят тахан и сусам. Цената на 1 кг тахан е 13 лева, като в нея е включена и стойността на посещението. Ще можете да получите информация за производството на биозърно от ръж и пшеница, на биосусам и биоядки, както и да си купите от тези продукти. За контакти: Кръстьо Делииванов: kb_deli@abv.bg, 0885 721341 и 0885 721865. За вечерта може да отседнете в къщите за гости на Тодор и Миро от село Пелевун или в някои от семейните хотелчета в Ивайловград.Каракачански коне и Пътят на сиренето в Ивайловградско
В двата дни на уикенда в 11 ч от село Пелевун ще започне турът за наблюдение на каракачански коне край село Костилково. Фермерът Тодор ще ви чака при информационната табела на площада на селото. Той ще ви заведе до Костилково, ще ви преведе по маршрута, преминаващ през красива и дива природа и ще ви покаже местата, в които конете живеят на свобода. Ще ви разкаже и каква е тяхната роля в природата на Източните Родопи. След обиколката (около 1,30 - 2 часа) ще се върнете в село Пелевун, където Миро и семейството му ще са подготвили за вас дегустация на местни ястия и млечни продукти от неговата овцевъдна ферма. Овче сирене и мляко, домашна пита и сусамки, са само част от кулинарните изкушения на фермата му за приключения. Миро ще ви разкаже за пътя на сиренето и пътя на фермера в Родопите. Двамата с Тодор ще са ви благодарни, ако се обадите предварително на тел: Тодор: 0884 004 705 и Миро: 0885 410 032. В Пелевун обхватът е трудна работа, затова също пишете на e-mail: tmitkov@greenbalkans.org. Двамата предлагат също възможности за спане и изхранване.

 

Зубри, елени и лешояди в „Студен кладенец“
В дивечовъдния участък „Студен кладенец“ можете да видите зубрите, които през есента на 2013 бяха възвърнати в природата на Източните Родопи в рамките на „Новото тракийско злато“ и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Те още са в аклиматизационна ограда. Ще ви разкажем за тези уникални животни, емблематични за завръщането на дивата природа в Европа. Очакваме ви при зубрите между 10 и 17 часа на 26 и на 27 април! И в двата дни ще организираме наблюдения на благородни елени и елени лопатари. Групите ще тръгнат в 15,30 от овчарниците на „Студен кладенец“ и ще посетят сърцето на ловното стопанство, където ще наблюдават елените на подхранване. Представители на проекта ще ви разкажат за уникалното биоразнообразие в „Студен кладенец“, ще ви покажат лешоядите и други редки птици там. На 26 април можем заедно да бъдем част от кампанията „Да изчистим България за един ден“, като чистим в района на язовира.  За контакти: Десислава Костадинова: 0889 167902 и Стефан Аврамов: 0877 511 577
Можете да отседнете в:
Ловно стопанство „Студен кладенец“ – инж. Георги Шереметев, 0889 279 801, gsheremetev@abv.bg,
и в
Хижа Нановица - Д.Митрев: 0887 200 094 и Меджнун Йетим: 0887 959 197

Вижте още тук.


Центърът на лешоядите в Маджарово ви очаква на 26 и 27 април от 10 до 17 часа. Програмата предвижда наблюдение на лешояди със зрителни тръби и бинокли, посещение на обновената тази пролет с помощта на „Новото тракийско злато“ интерактивна експозиция, прожекция на филми и презентации. Специално за Уикенда на НТЗ всичко това ще е безплатно. Можете да отседнете в стаите за гости на Центъра. За контакти: Теменужка - 0885 516633.


Демонстрационната биоферма на НТЗ в село Тополово, Община Маджарово
Демофермата, чийто собственик е Красимир Арабаджиев, по-известен в района като Касим, ще бъде отворена за посетители на 26 и 27 април от 10,00 до 16,00 часа. Гости и туристи ще могат да видят: демонстрация на производство на биотор от калифорнийски червеи (можете да си купите твърд и течен биотор), демонстриране на отглеждане на овце по биологичен начин (стрижба, предене на вълна и доене). Ще можете да си купите вълна, да опитате чай от местни диворастящи и култивирани биобилки и биомед, както и мед от сертифицирания биопчелин на Енвер Хюсеин от близкото село Румелия. Касим и Енвер планират да демонстрират на гостите атракцията ‘Пътят на биомеда’, като можете си купите мед. Цената за един посетител – 5 лева. За контакти: Красимир Арабаджиев 0884475821 и Енвер Хюсеин 0886 458 522. Близки места за настаняване са Дивата ферма в село Горно поле, къща Тепавицата в село Рабово и къща Бакалница Тракия в село Поповец. Може също да отседнете и в къщата на Енвер в село Румелия.

 

Биологична овощна градина в село Звиница, Община Кърджали
Биоградината на Георги Койчев ще бъде отворена за посетители и в двата дни на Уикенда от 10,00 до 16,00 часа. Гостите ще имат възможност да се запознаят с богатото агробиоразнобразие от овощни видове – ябълки, кайсии, малини и др. Ще бъде предложена дегустация на биологично отглеждани плодове, биооцет и други продукти. Ще можете да получите информация за съседни биоферми и техните биопродукти. Предвидена е и дегустация на биовината на Георги Шишков и другите винари от биологичната кооперация от района на с. Стамболово. Цената за един посетител е 5 лева. За контакти: Георги Койчев 0886 692 371. Най-близки места за настаняване са къща Мъдрец в село Мъдрец и къща Бакалница Тракия в село Поповец.


Рибната ферма на Севда и Фети в село Мъдрец
В къщата на Севда и Фети в село Мъдрец се приготвя най-вкусната пъстърва на керемида в целите Източни Родопи. В дните на уикенда милото им семейство ви предлага: СЪБОТА: 11 ч - участие в точенето на турска баклава (ако винаги сте си мислели как се получава този невероятен вкус - сега е моментът да разберете) и в изпичането на пъстърва на керемида в каменна пещ. Севда ще ви въведе в изкуството на най-сочната и хрупкава баклава в Родопите, а Фети ще ви покаже майсторските си умения при приготвянето на пъстървата. Кулинарният урок приключва с обяд и изяждане на създадените с ваша помощ пъстърва и баклава. Чудесийката струва само 15 лв на човек.
13 ч, пак в събота - демонстрация на вадене на мед от пчелина, а по-смелите могат сами да сложат космонавтския костюм и да бръкнат в кошера с меда. Показване + лично ваше участие + бурканче мед от 300 мл = 8 лв на човек. 15 ч - Разходка с лодка в микроязовир Мъдрец и спортен риболов на шаран и бял амур - 10 лв на човек.
НЕДЕЛЯ: Програмата е същата, но вместо турска баклава ще се точат катми на сач. Добре е да се обадите предварително на домакините. За контакти: Севда - 0899 618 901, madretz@abv.bg. Севда и Фети предлагат и уютни стаи за гости в къщата си в село Мъдрец. Самото село е разположено на 5 км от Перперикон. Заповядайте!


Къща за гости и винарна "Бакалница „ТРАКИЯ"
"Бакалница ТРАКИЯ" на бай Димо Карабоюков – къща за гости и винарна, ще ви предложи от 11 до 16 часа и в двата дни на уикенда дегустация на традиционно приготвено от биологично грозде "Дядо Димово домашно вино": мерло, рубин и бяло, домашно приготвени козе, овче и краве сирена. Ще можете да опитате и традиционната за този край тракийска баница. Имате и бонус: дегустация на вина розе и кехлибар. Цената на посетител е 5 лева. Семейството предлага и уютни стаи за гости на втория етаж на къщата си Бакалница Тракия в село Поповец.
За контакти: Димо Карабюков dikar49g@abv.bg и мобилен тел: 0887 781022.

 

Къща за гости „Тепавицата“
Точно в 12 часа на обяд и в двата дни на Уикенда ще видите с очите си как се пече хляб от лимец в селска пещ. Ако отидете по-рано, ще можете сами да замесите хляб. Собствениците на „Тепавицата“ Петко Ангелов и съпругата му Стефка ще ви предоставят брашно от техния биосертифициран безглутенов лимец. После всички ще могат да опитат вкусен, пресен, дъхав хляб от лимец! Ще имате възможност да вкусите още домашни бонбони, лимецова дерменджийска пита, кълнове от лимец, биопаста, домашно масло, чай от местната билка оленица. Пакетната цена за един човек е 15.00 лв. Вечерта може да отседнете в стаите за гости и да се насладите на прохладната Арда, преминаваща точно покрай къща Тепавицата, от терасата на стаята ви или от лятната градина. За контакти: Петко Ангелов 0897 439547.


Диви коне тарпани край Сбор, Крумовградско
В рамките на уикенда на отворените врати на „Новото тракийско злато” ще имате възможност да се докоснете до дивата красота на едно от най-прекрасните кътчета на Източните Родопи – района на изоставеното село Сбор. Там, в долината на Дюшундере, през есента на 2011 г. бе заселено първото в България стадо от диви коне, възстановка на дивия европейски кон тарпан. На 26 и 27 април 2014 г. от 15 часа, фермерите семейство Младенови ще ви очакват на разклона за Сбор, за да ви покажат дивите коне, редките местни породи крави и пролетната красота на планината. За контакти: Анка Младенова 0887 010 213. Най-близко място за настаняване е току що реставрираната къща за гости в село Падало. За нощувки се обадете предварително на тел: 0889 552 994. Друга възможност е къща Тепавицата в село Рабово.

Вижте още тук.


Дивата ферма“ на Бети и Николай в с. Горно поле, Община Маджарово
26 април - събота
9ч.: Закуска с гюзлеми и още нещо...
10 ч.: Езда с коне и магарета, и разглеждане на защитената територия "Черната скала", със страхотна гледка към каньона, събиране на минерали от полиминерална жила, единствена на Балканите.
13 ч.: Обяд с дегустация на домашни биохрани.
14,30ч.: Готвене по кулинарни рецепти от стари времена и лекция защо са толкова полезни и организиране на уроци по точене на саралии, масленица и специалитета “телешко задушено в понца” (негледжосан глинен съд) на пещ!
16,30 ч.: За желаещите - ателие за работа с каракачанска вълна по метода на плъстенето, а за останалите: разходка до мегалитния паметник "Кромлех".
19 ч.: Помощ в стопанството - събиране на стадото от над 500 говеда от редки породи, хранене на каракачанските кучета-пазачи, а смелчаците могат да се опитат да хващат диви крави с ласо.
20ч.: Вечеря със сготвените следобеда специалитети, а след това - уроци по народни танци и караоке с народни песни.

27 април - неделя
07ч.: Помощ във фермата и наблюдение на египетски лешояди
09 ч.: Закуска
10 ч.: Разходка до пчелина с дегустация на биомед, посещение на скалната гробница ''Фурнаджика'', намираща се в непосредствена близост до пчелина, а на връщане ще можете да се насладите на прекрасната гледка към защитената местност "Кован кая", където са гнездата на лешоядите.
13ч.: Обяд
14,30ч.: Уроци по народни танци, кулинарни занимания или работа с вълна. Лекция защо биохраната е не просто храна, а лекарство!
17,30 ч.: Посещение на Центъра на лешоядите, лекция за биоразнообразието в района и наблюдение на лешояди.
За контакти: Бети Василиева – beti_dimitrova@abv.bg; 0886 963 512

 

Въжена градина в градския парк на Кърджали
В дните от 23 до 27 април в централния градски парк на Кърджали нашите партньори от Къща за приключения ще изградят въжена градина и тролей за всички любители на активностите на открито. Цената за преминаване по въжената градина ще е 5 лв на човек. Ще се предлагат също и велотурове из града като едночасова обиколка на колело с водач ще е 5 лв на човек.


Туристическият инфо център в Ивайловград също се присъединява към Дните на отворените врати на НТЗ на 26 и 27 април и ви предлага посещения на интересни места и забележителности в Ивайловградския край. Можете да комбинирате по желание различните посещения в един общ тур. Минималният брой за осъществяване на туровете е 7 човека.

- Организирано посещение на Антична вила Армира с екскурзовод от ТИЦ – Цена: 5 лв.

- Потопете се в магията на традицията със седянката в с. Свирачи – съчетанието от вкусни местни деликатеси и звукът на българската песен ще ви пренесат години назад - Цена: 10 лв.

- Посещение на Общинския исторически музей и Етнографски музей "Паскалева къща" – в историческия музей разглеждане на артефактите, събрани в отдели Археология, История на града и района преди Освобождението и История след 1878 г. Етнографският музей "Паскалева къща" е разположен в традиционна градска бубарска къща от края на XIX в., разглежда се етнографската сбирка, представяща традиционния бит и поминък в Ивайловградския край през Възраждането. Общо цена: 5лв.

- Велотур до загадъчните красавици на Източни Родопи – на хълм, в близост до стария център на Ивайловград, се намира защитена местност Дупката. Във варовитите й почви се крият едни от най-интересните диви цветя в Родопите – орхидеите. Велоприключението включва наем на колело, тръгване с водач от ТИЦ-Ивайловград, каране по асфалт около 2 км и после по черен път още 2 км. Стигаме до мястото, където ще видим орхидеите паяковидна пчелица (Ophrys mammosa), пърчовка (Himantoglossum caprium) и пеперудоцветен салеп (Orchis papilionacea). Ще си направим лека разходка сред прекрасна природа и панорамни снимки на Ивайловград, ще наблюдаваме костенурки и влечуги, след което се качваме обратно на колелата и се връщаме при информационния център в Ивайловград. Цялото удоволствие ще продължи около 3 часа и ще струва по 10 лв на човек при минимум 7 участници.

За повече информация и записвания: Краси Димитров – 0883 460 097, tic_ivaylovgrad@abv.bg.

Места за настаняване в Ивайловград може да погледнете на сайта на НТЗ тук.

Вижте карта със събитията тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Защитени местности

Защитена местност “Патронка”    Патронка се намира на южния...

Прочети още

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още