Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Изкуство с каракачанска вълна

Холандската художничка-приложничка Сесил Бустен отскоро започна да използва вълна от Каракачанска овца в своето изкуство: чанти, декоративни купи, дрехи, огърлици, гривни и др. Каракачанската вълна тя използва като основен материал или за допълнителна декорация.  Първите предмети, които  Сесил изработи, се радват на голям интерес.

Сесил за първи път използва за своите творби вълна от рядката българска порода, типична за Източните Родопи и е много доволна от резултата. Тя от дълги години работи с вълна, изработвайки декоративни пана, бижута, чанти и др. аксесоари. Организира и семинари, на които обучава желаещите да се научат да работят с вълна.

За първия си каракачански експеримент Сесил Бустен използва вълна от Бети Василиева от „Дивата ферма“ в с. Горно поле (Община Маджарово). Семейство Василиеви отглеждат по природосъобразен начин около 450 броя свободно пашуващи Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, имат малко стадо от каракачански овце, а също и коне. Те, както и много от другите местни животновъди не използват вълната на каракачанските овце, дори я изхвърлят. Ситуацията може да се промени, ако местните започнат да продават вълната на художници-приложници като Сесил, ако бъдат организирани кръжоци за работа с вълна, а изработените предмети и сувенири от вълна бъдат предлагани на туристите и гостите в района. Сесил обмисля възможността да посети Източните Родопи и да направи в началото на май в „Дивата ферма“ заедно с Бети ателие за работа с вълна, в което да участват  български художници, местни хора, животновъди и собственици на къщи за гости в района.

Вълната на каракачанската овца е груба, най-често сиво-черна или кафяво-черна на цвят, по-рядко бяла. Каракачанската овца е най-близка до дивия предшественик на домашните овце – Европейския муфлон, и е една от най-старите породи овце в Европа. Животни от тази порода са развъждани от най-дълбока древност. Носи името си от каракачаните, които са практикували номадско животновъдство. Каракачанската овца е плод на вековна селекция на овчарите-номади, които до средата на ХХ в. са кръстосвали Балканите с тях. Това е много издържлива, приспособена към тежки природни условия и номадски начин на живот порода.

Виж тук повече за Каракачанската овца, а тукза местните редки породи в Източните Родопи

Възстановяване на елен лопатар

„Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз...

Прочети още

Птиците в Източни Родопи

Източни Родопи са едно от най-богатите в орнитологично отношение места в...

Прочети още